SINOPSI

1867, un animal desconegut està atacant als vaixells que fan rutes comercials per l'oceà atlàntic i el pacífic. Els estats es reuneixen i decideixen enviar una flota preparada per reduir el monstre. En aquesta tripulació es troben en Peter Aronnax, biòleg naturista i Ned Land, un reconegut arponer. Una nit el vaixell on viatgen es atacat, i els dos cauen al mar. Descobreixen que el tal monstre és un objecte de ferro colat amb juntes.

A l'interior els esperava un capità, el capità Nemo. Es troben a dins d'un vaixell que va per sota l'aigua, un submarí: El Nautilus.
Juntament amb la tripulació del Nautilus, Anne Decroix, i el cuiner André Firmin, els protagonistes descobriran el fons del mar.

Unes paraules...

Jules Verne, el 1869 publicà la novel·la "Vingt-mille lieues sous les mers", una novel·la de ciència ficció que recollia les poques dades oceanogràfiques que es coneixen, gràcies a les línies de telègraf tirades al mar, i una aventura increïble a bord d'un vaixell que podia navegar per sota l'aigua. Aquest vaixell submarí era el Nautilus i el capità de la meravellosa nau el capità Nemo. Poc s'imaginaria Verne que el fascinant món que ell descrivia d'una manera inventada, trigaria al menys 100 anys per poder-lo començar a explorar i encara avui dia no s'ha acabat de descobrir en la seva totalitat. La imaginació desbordada de Verne no podia quedar-se tan sols amb el fascinant viatge del submarí pel fons marí, si no que a més, els seus tripulants eren capaços de tenir autonomia per poder passejar lliurement pel fons del mar.

El gènere de la ciència ficció del qual Verne és el principal precursor, ens mostra tota una sèrie de viatges fascinants, els quals l'home fins llavor només ho somiava en poemes èpics. Si bé Cyrano de Bergerac, d'Edmond Rostand, en una de les escenes es fa passar per un home que ha visitat la lluna, Verne no només visita la lluna sinó el centre de la Terra, el Fons del Mar i viatja en el temps,

Si analitzem l'obra de "Vint mil llegües de viatge submarí", descobrim que la realitat que descriu Verne, sobre el fons marí, dista molt del que ara sabem gràcies als avenços tecnològics. A l'hora de llegir la novel·la has de pensar que es va escriure gairebé fa 150 anys.

Dues pel·lícules mostren el poder de la imaginació de Jules Verne, una de la productora Walt Disney, realitzada l'any 1959, amb un repartiment de luxe: James Mason, Kirk Douglas i Peter Loire, i l'altre el 1997 amb Michael Caine com a capità Nemo, fan que la odissea dels seus protagonistes tingui avui dia la força de qualsevol de les pel·lícules d'acció contemporànies.

Cal destacar els referents que ha deixat aquest novel·la a la societat actual, ja que tothom en algun moment o altre ha anomenat Nemo a qualsevol capità sigui de vaixell o de submarí i el nom de Nautilus s'ha usat igualment per descriure naus de mar, fins i tot els "Clicks de Famobil" tenen un submarí que s'anomena Nautila.

En quan a l'adaptació de la novel·la a teatre, té molts riscos, ja que ningú s'imagina com es pot veure des de dalt d'un escenari el fons marí. El que si descobreixes, és la relació entre els personatges i la seva diferent manera de reaccionar, al veure's presoners del Nautilus amb la particularitat de poder moure's en llibertat per dintre del submarí. Això provocarà un efecte en cadena als seus protagonistes, que els portarà a un desenllaç desafortunat.

Així doncs, Veus-Veus, intentant de ser fidel a la versió original del seu autor i jugant amb la imaginació dels espectadors, recrea la visió de Verne per poder gaudir d'aquest viatge al fons del mar.

FITXA ARTÍSTICA


Alex Esteve CAPITÀ NEMO
Miquel Malirach PETER ARONNAX
Albert Gràcia NED LAND, ANDRÉ FIRMIN
Tanit Salvadó ANNE DECROIX, CONSEIL

FITXA TÈCNICA


Tècnic de llums i so: Matias Parys
Enregistrament i banda sonora: Gabriel Doz
Disseny d'escenografia: Xevi Ribas
Disseny de vestuari: Teresa Clopès
Realització de vestuari: Montserrat del Hoyo
Fotografies: Blanca Martínez
Disseny gràfic: Inés Moltó
Músiques: Albert Doz i Pau Doz
Adaptació: Gabriel Doz
Producció Executiva: Jordi Font
Direcció: Gabi Doz
Producció: Veus-Veus


MUNTATGE

L'escenografia consta d'una estructura rectangular que simula l'exterior i l'interior del submarí Nautilus, que tancat fa 2 metres de llarg per 1 de fons, un cop obert fa entre 6 i 8 metres de llarg depenen de l'amplada de l'escenari, amb una alçada mínima de 2 metres i mig.

Per realitzar el fons marí, necessitem fosc total ja que es fa a partir de la il·luminació, (llum fosforescent negre) i portem dues pedres de porex que fan alhora de fons marí.

Com elements d'attrezzo, a part del submarí, hi ha un tauró, uns peixos i un pop gegant.


REQUERIMENTS TÈCNICS

Potència eléctrica:
Màxim 12000 Watts (40 Ampers)
Mínim 4000 Watts (16 Ampers) a 220 Volts


"20.000 llegües de viatge submarí" és un espectacle adreçat, principalment, a educació Infantil, cicle inicial i cicle mitjà i a tots els públics, L'espectacle té una durada d'una hora aproximadament. El muntatge gràcies als coneguts personatges que Verne va crear com el capità Nemo,, un vestuari vistós i una escenografia de colors vius, transporta l'espectador, al món màgic del fons del mar, i descobrir així el que Nemo no vol abandonar mai. Aquest és el muntatge número catorze de la companyia.